Cum am spus si saptamana trecuta in fiecare vineri de peste an gatesc retete de post in aceasta zi . De data aceasta vreau sa va aduc in atentie o mancare simpla si anume iahnia de fasole. Doamne bine merge cu ea o ceapa rosie batuta ori niscavai muraturi din acelea puse la butoi in saramura….
Ingrediente:
500 g boabe de fasole uscata,
250 ml suc de rosii,
3 bucati ceapa,
100 ml ulei,
2 foi de dafin,
4 catei usturoi,
sare,piper dupa gust,
cimbru maruntit,
2 morcovi,
1 patrunjel radacina,
Preparare :
Punem fasolea boabe de cu seara la inmuiat in apa rece. A doua zi curatam ceapa, morcovii, patrunjelul,ceapa si usturoiul. Puenem fasolea in alta apa curata intr-o oala la fiert impreuna cu 1 foaie de dafin, 1 ceapa intreaga, cu legumele curatate ,2 catei usturoi si sare. Lasam sa fiarba la foc mic pana fasolea e fiarta. O scoatem deoparte din apa in care a fiert si purcedem mai departe.
Restul de ceapa adica 2 la numar nici prea mari dar nici prea mici, o taiem marunt si o calim cu un praf de sare pe 100 ml ulei. Adaugam boabele de fasole fiarta la ceapa calita si deasupra turnam 250 ml suc de rosii (ori cum i se mai spune pe la noi bulion).Condimentam cu piper, cimbru maruntit dupa gustul fiecaruia, adaugam 1 foaie de dafin si mai turnam din apa in care a fiert fasolea inca circa 300 ml in oala. Potrivim de sare daca mai e nevoie si lasam sa fiarba pana scade zeama putin ,se ingroase iahnia de fasole si deasupra se formeaza o pojghita lucioasa.
Pofta Buna !